Ana içeriğe atla

Ev Alırken Sorulması Gereken Sorular?

Ev alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini nasıl yapılacağını önceki yazımda anlatmıştım. Bu yazıyı okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz. Konut alırken öncelikle ihtiyaç belirlenmeli. İlk olarak yatırım için mi oturmak için mi bu belirlenmeli. Daha sonra "benim neye ihtiyacım var" sorusu 3 madde ile cevaplanmalı. Geniş metrekare, bahçeli daire, geniş mutfak, otoparklı, ısı yalıtımlı gibi örnekleri çoğaltabilirsiniz. Size kolaylık olması açısından ve meslekte edindiğim tecrübe ile konut almak isteyen kişiler şu soruları sormaktadır:

hikmetkanat emlakdanışmanı

Konut bakarken şu özelliklere dikkat etmelisiniz:


1) Konut edinme amacınız oturum mu yoksa yatırım mı?

2) Yaşam kalitesine ve konforuna etki eden sosyal ihtiyaçlara yakınlığı (toplu ulaşım, hastane, okul, market, alışveriş merkezi)

3) Tapu kaydı üzerinde ipotek, intifa, kira, haciz gibi herhangi bir şerh olup olmadığı kontrol edilmeli.

4) Konut projelerinin resmi olarak incelendiği ve onaylandığı anlamına taşıyan yapı ruhsatı olup olmadığına bakılmalı.

5) Yapı kullanım belgesi varsa kat mülkiyeti tesis edilip edilmediğine bakılmalı. 

6) İnşaat aşamasındaki bir konut satın alındığında kat irtifakı tesis edilip edilmediği tapu sicil müdürlüklerinde kontrol edilmeli.  

7) Vaziyet planı ve mimari projesi incelenmeli resmi evraklarla karşılaştırılmalı.

8) İlgili belediyeden arşiv dosyası, yapı tatil zaptı, yıkım kararı, vb  olup olmadığı ve imar planı yapılaşma koşulları kontrol edilmeli.

9) Konutun belirtilen alanı ile kullanım alanı arasında fark olup olmadığına dikkat edilmeli.

10) Evin krediye uygun mu?

11) Otopark, sosyal tesis, spor alanları, gibi yerlerin olup olmadığına ve ücrete tabii olup olmadığına bakın.

12) Satış  fiyatına nelerin dahil olduğu araştırılmalı.

13) Evin çevresinde zararlı bir tesis var mı veya gelecekte çevrede böyle bir tesis yapılacak mı araştırılmalı

14) Emsal konutlar bulunup onlarla karşılaştırılmalı.


Bölgesinde uzman emlak profesyonellerinden  destek alarak, seçiminizi kolaylaştırabilirsiniz. 

Bornova ve Bayraklı ilçeleri için benimle irtibata geçmeniz yeterli. Dilerseniz buradan iletişim formunu hemen doldurabilirsiniz. 

Hikmet Kanat - Emlak Danışmanı 

Yorumlar

Latest Posts

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere,  Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır. Merkezi İş Alanı (MİA) , sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır : "İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir." Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yükse

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim almış,

Kaç Çeşit Emlak Türü Vardır? Neye Göre Ayrılır?

Gayrimenkul sektöründe emlak çeşitleri beş başlık altında toplanmaktadır. Bu sınıflandırma yapılırken tüketici beklentileri, gayrimenkülün özellikleri, yatırım fırsatları, yasal zorunluluklar ve diğer etmenler dikkate alınmaktadır. Şu şekilde sınıflanırlar :  Konutlar Ticari Amaçlı Emlaklar Endüstriyel Amaçlı Emlaklar Tarıma Yönelik Emlaklar Özel Amaç Teşkil Eden Emlaklar 1) Konutlar Özel kullanıma hitap eden temel barınma ihtiyacı için yapılmış her türlü emlağı kapsar.Kiralama, satma ve devredilme özellikleri de bulunan konutlar pazar payı önemli olan ve sektöre hızlanma kazandıran ürün şeklidir. 2) Ticari Amaçlı Emlaklar Ticari amaçlara yönelik alım satımı kiralaması yapılan emlak türleridir.Özellikle emlağın yatırım özelliği ve değeri ön plandadır.Ticari amaçlı emlaklar için bu özellik önem arz etmektedir.Bu açıdan bakıldığında konutta ticari amaçlı olabilmektedir. Değiş tokuş işlemlerinin olduğu durumlar da ticari amaçlı emlaklar sınıfına girer. 3) En