Ana içeriğe atla

Eski Ev Alınır Mı? Eski Konut Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle konutu tanımlamak gerekirse; konut özel bir mal türüdür. Konutun önemli özelliklerinden biri uzun ömürlü olmasıdır. Asgari bir kaliteye sahip bir konutun ömrü en az 70 yıldır. Gerekli bakım ve yenileştirmeler yapıldığında konutların ömrü daha da fazla olmaktadır. Ayrıca konut, barınma eylemini rahatlıkla sürdürebileceği yaşam ortamını sağlayan mekanlardır. Konut insanların barınma ihtiyacını karşıladığı gibi güvenlik, rahatlık gibi duyguları korur. 

Şimdi isterseniz eski ev alınır mı sorusunu inceleyelim. yukarıda belirttiğim gibi gerekli şartlar gerçekleştirildiği taktirde eski ev alınabilir.Bu şartlar öncelikle yapı güvenliği. Bilindiği gibi ülkemiz bir deprem ülkesi. Hatırlanacağı gibi 1999 yılında ülkece büyük bir deprem atlattık. Bu depremden sonra gayrimenkul piyasası 99'dan önce 99'dan sonra olmak üzere ikiye ayrıldı. Sebebi de depremden sonra çıkan yapı/inşaat yönetmeliğidir. 1999'dan sonra yapılan yapılar bu yönetmeliğiye göre yani  belli bir kurallara göre yapılmıştır diyebiliriz.

Peki eski konut alırken bu yönetmeliğin uygulanıp uygulanmadığını nasıl anlarım?


Açıkçası profesyonel destek almadan anlamanız kolay değil. Öncelikle buna zaman ayıracak vaktiniz olması ve konuya da hakim olmalısınız. Eğer hiç bunlarla uğraşmak istemiyorum diyorsanız. Bölgesini bilen bilgi sahibi bir gayrimenkul danışmanından destek alabilirsiniz. İzmir Bornova Bayraklı bölgesi için benden destek alabilirsiniz. Bir danışmandan destek aldığınızda yapıların projelerini belediyeden ulaşabilir. Gerekirse statik projesini görebilirsiniz. Gayrimenkul danışmanı tecrübeleri doğrultusunda mimarı açıdan tadilata uygun olup olmadığı konusunda sizi yönlendirebilir.

Eski daireyi incelerken nelere dikkat etmeliyiz?


Gayrimenkul danışmanı sizi eve gezdirirken dikkatlice inceleyin. Görünürde herhangi bir sorunu var mı? Çatlak, patlak, nem, rutubet, küf  vs sorunlar olup olmadığına göz gezdirin. Elektrik ve su tesisatına mutlaka detaylı bir şekilde bakın. Nasıl ve neye bakılacağını da yazının ilerleyen bölümlerinde açıklayacağım.

Eski bir daire alındığında ne gibi sorunlar çıkarabilir?

En büyük sorun kanalizasyondur. Eski binalarda pik boru denilen döküm borudan yapılmış kanalizasyon boruları vardır. Bu borular zamanla çürür. Sızdırma ve kırılmalara yol açar. Eğer eski bir ev alacaksanız binanın kanalizasyon sistemine bakmanızda fayda var. Borularda değişme var mı? tadilat gördü mü?  veya yakın zamanda tadilat görecek mi? gibi soruların yanıtı alın. Eğer değişecekse bunun size bir ek maliyet olduğunu unutmayın. Bu konu hakkında gayrimenkul danışmanı size bilgi vermeli veya siz bilgi talep etmelisiniz.

Gelelim elektrik ve su tesisatına. Elektrik tesisatında öncelikle bakmanız gereken yer sigorta paneli herhangi bir is leke kararma var mı öncelikle ona bakın. Eğer bir veya iki sigorta varsa başınıza problem alabilirsiniz. Bu tarz eski bir tesisatın mutlaka elden geçmesi gerekir.
Su tesisatında dikkat edilecek noktalar ise banyo çevresindeki duvarlarda ve köşelerde nem, kabarma olup olmadığına bakılmalı. Kabarma varsa su tesisatında problem olabilir yada daha önceden bir problem olmuş olabilir. Ayrıca mutfak ve banyoda tadilat veya değişiklik oldu mu bunu da öğrenmelisiniz. Bazen tadilatlarla rezervuarların, duşakabinin, dolapların vs şeylerin yeri değişmekte. Böyle bir şey olup olmadığını sorun. Alt ve üst komşular pis su giderlerinden sızma olup olmadığı bakılmalı.

Diğer dikkat edilmesi gereken husus ise, karşılıklı mutfakları birbirine bakan  iki dairenin pis su giderleri ortak olabilir. Bu durumda sizin lavabonuzdan ses gelebilir ayrıca geri tepme yapabilir.
Eğer en üst kat alıyorsanız çatıya mutlaka dikkat edin. Hatta eski bir ev almasanız bile mutlaka çatıya bakın. Çatı daha önce bakım yapılmış mı? Bakım  yapıldı ise kaç sene olmuş? hangi malzemeler kullanılmış bunu öğrenin. Hatta evi almaya karar verdiyseniz yağmurlu bir günde gidip bakın.
Apartman yöneticisi varsa görüşün hem çatı hakkında hem de apartmanın diğer konuları hakkında bilgi alın. Bunlar; aidat, apartman görevlisi, ortak kullanım yerleri gibi konularda bilgi almanızı öneririm.Bunları ihmal etmeyin çünkü bir zaman sonra keyfiniz kaçabilir, cebiniz üzülebilir.  
Peki bunun daha kolay yolu yok mu? Benim zamanım yok, olsa da zaten bunlardan anlamam diyorsanız, bölgenizde uzman profesyonel bir gayrimenkul danışmanından destek alabilirsiniz

Bornova Bayraklı bölgesi için bir tık yakınınızdayım.   

Yorumlar

Latest Posts

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere,  Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır. Merkezi İş Alanı (MİA) , sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır : "İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir." Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yükse

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim almış,

Kaç Çeşit Emlak Türü Vardır? Neye Göre Ayrılır?

Gayrimenkul sektöründe emlak çeşitleri beş başlık altında toplanmaktadır. Bu sınıflandırma yapılırken tüketici beklentileri, gayrimenkülün özellikleri, yatırım fırsatları, yasal zorunluluklar ve diğer etmenler dikkate alınmaktadır. Şu şekilde sınıflanırlar :  Konutlar Ticari Amaçlı Emlaklar Endüstriyel Amaçlı Emlaklar Tarıma Yönelik Emlaklar Özel Amaç Teşkil Eden Emlaklar 1) Konutlar Özel kullanıma hitap eden temel barınma ihtiyacı için yapılmış her türlü emlağı kapsar.Kiralama, satma ve devredilme özellikleri de bulunan konutlar pazar payı önemli olan ve sektöre hızlanma kazandıran ürün şeklidir. 2) Ticari Amaçlı Emlaklar Ticari amaçlara yönelik alım satımı kiralaması yapılan emlak türleridir.Özellikle emlağın yatırım özelliği ve değeri ön plandadır.Ticari amaçlı emlaklar için bu özellik önem arz etmektedir.Bu açıdan bakıldığında konutta ticari amaçlı olabilmektedir. Değiş tokuş işlemlerinin olduğu durumlar da ticari amaçlı emlaklar sınıfına girer. 3) En