Ana içeriğe atla

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı

Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere, Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır.

Merkezi İş Alanı (MİA), sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir.

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır:

"İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir."

Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yüksek yapıların yer aldığı bölgeyi de oluşturur. Bu tür bölgelere Gökdelenler Bölgesi de denir. Mia'lar genel itibari ile bulundukları bölge ve çevresine rant getiren yapılardır. Diğer arsalara göre arsa değerleri çok yüksektir. Bir arsaya Mia imarının gelmesi, arsa değerinin yüzlerle çarpılması manasına gelir.


Merkezi iş alanlarının genel özellikleri nedir?

1. Kent merkezinde yer alır.

2. İdari yapıları fazla olur.

3. Birbirine yakın fonksiyonlar aynı alanda toplanır.

4. Kiralar yüksektir.

5. Yaya ve araç trafiğinin en yoğun olduğu yerdir.

6. Ulaşımın merkez noktasıdır.

7. Hizmet sektörünün en yoğun olduğu bölge burasıdır.

8. Yapılaşma yoğunluğunun en fazla olduğu alandır.

9. Arazi değerleri bu alanda yüksektir.

10. Çalışma ve alış-veriş için cazibe merkezleridir.

11. Ulaşım Mia’lara göre düzenlenir.

İzmir Merkezi İş Alanı (Mia) Bölgesi Neresidir? Nasıl Ulaşılır? Hangi Projeler Bulunur? Hangi proje İzmir'in en yüksek binası?

İzmir’de Mia Bölgesi Bayraklı ilçesi sınırları içerisindedir. Bayraklı adalet ve mansuroğlu mahalleleri mia bölgesindedir. İzmir Adalet sarayının bulunduğu lokasyon merkezi iş alanıdır(mia). Bu yarıçaptaki binalar çok yüksek katlı olduğu için gökdelenler bölgesi de denilmektedir. Bu bölgede, ağırlıklı olarak avukatların ofisleri bulunur. Bunun yanında mali müşavirler, doktorlar, güzellik merkezleri, diyetisyenler, estetisyenler, psikologlar, emlak ofisleri, ithalat ihracat firmaları gibi birçok sektörden şirketlerin ofisleri bulunmaktadır. 

Bu bölge değerli olduğu için birçok firmada projelerini bu bölgeye kaydırmıştır. İlk olarak bu konumda 2014 yılında İzmir çapında ses getiren Folkart Towers projesi olmuştur.  Zamanla Folkart gibi Avcılar, Kılıçoğlu, Lider Centrino, Martı Tower, Mistral, Ege Perla, Kahyaoğlu plaza, Megapol Plaza, Trademark Tower Osmangazi, Ontan Modda, Bornova Mia Suits, Bayraklı Tower gibi büyük çaplı plaza ve iş merkezi projeleri yapılmıştır. Bu bölge içinde Biva Towers, Mahall Bomonti ve İzkaPort Salhane projeleri de devam etmektedir. 240 metre yüksekliğinde 58 katlı yapılan Mahall Bomonti, bittiğinde İzmir'in en yüksek binası olacaktır.

Ticaret merkezleri bayraklı bornova Hikmet kanat


Yorumlar

Latest Posts

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim alm...

Konut Çeşitleri Nelerdir? Konut Türlerinin Özellikleri Nelerdir?

Konut, barınma eylemini rahatlıkla sürdürebileceği yaşam ortamını sağlayan mekanlardır. Konut insanların barınma ihtiyaçını karşıladığı gibi güvenlik, rahatlık gibi duyguları korur. Kişileri için inandığı koruması gerekli değerleri ifade eder. Konut aileyi simgeler. Konut aileler için temel gereksinim olan barınak iken toplum için sosyal ekonomik ve mekansal içeriği olan bir olgudur. Konutun İşlevi Nasıl Olmalı? Konut Türleri ve Özellikleri Nelerdir? Konutun barındırdığı işlevler konut özelinde incelenmelidir. Konut bireylerin gereksinimlarini cevap verecek ölçekte ise barınmanın gerektirdiği ana mekanları (yaşama, yatak odası, banyo, wc, balkon-teras) içerir. bu mekanlar arasındaki ilişkiler konut kullanıcılarının istekleri doğrultusunda belirlenir. Konut Türleri Nelerdir? Apartman Az katlı Evler Bahçeli Evler: Bir bahçe içinde inşa edilmiş tek aile evleridir İkiz Evler: Yan duvarlardan birini komşu bina ile paylaşırlar.  Avlulu Evler: Yapını ortasında, üstü açık olan yada duvarla...