Ana içeriğe atla

Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Türk dil kurumuna göre ev kelimesinin anlamı; "bir kimsenin ya da bir ailenin oturduğu, içinde yaşadığı yer  konut." şeklindedir. Ev, insanların barınma eylemini rahatlıkla sürdürebileceği yaşam ortamını sağlayan mekanlardır. Konut sadece insanların barınma ihtiyacını karşılamaz. Güvenlik, rahatlık gibi duyguları da korur. 
Kredili veya nakit belki tüm birikiminizi hayallerini kurduğunuz eve yatıracaksınız. İnternetten aramalar yapıyorsunuz, araştırıyorsunuz. Ama emin olamıyorsunuz veya bazı endişeleriniz var. Nereden nasıl başlayacağınız bilmiyorsunuz. Birikiminizi kaybetme korkunuz veya yanlış yatırım yapma gibi endişeleriniz var. Gelin beraber kafanızda ki birçok sorunun cevabını bulalım.

Öncelikle ev alırken ihtiyacınızı belirleyin. Benim veya ailem için öncelikli olan şey ne cevabının yanıtını bulmaya çalışın. Örneğin bahçeli olması, evin geniş olması, fiyat, binanın yaşının genç olması, cephe, lokasyon gibi bir öncelik listesi yapın. Ve bu liste üç maddeyi geçmesin. Olmazsa olmazlarınızı belirleyin. Kalabalık bir aile iseniz geniş daire özelliği sizin önceliğiniz olacaktır. Yada yatırım için mi alıyorsunuz. Yatırım içinse analizi farklı olacaktır. Bu konuyu da başka bir yazıda anlatacağım





Alacağınız evin özelliklerini belirlerken dikkat edilmesi gereken konular nelerdir? Hangi ek masraflar çıkabilir?

1) M2: Evin büyüklüğünü öğrenin. Yalnız bu metrekare büyüklüğünün net olmasına dikkat edin.Brüt daire büyüklüğüne balkon, binanın ortak kullanım alanlarına ait otopark, bahçe, vs. gibi alanlarda girmektedir. Bu sebeple brüt daire büyüklüğü, evin kullanım alanına ifade etmez. Net m2 büyüklüğünü mutlaka öğrenmelisiniz. Hatta odaların, salonun, mutfağın ve banyonun  net m2 bilgileriniz öğrenin. Banyo tuvalet sayısını öğrenin. Ebeveyin banyosu var mı?

2) Cephe: Binanın cephesini ve odaların cephesini doğru bir şekilde öğrenmenizde fayda var. Genelde  bu konuda düzgün bilgi verilmez. Cephesini doğru öğrenmeniz ısınma giderlerinize ciddi anlamda katkı yapacaktır. Kışın güney cepheli daireler, kuzey cepheli daireler göre daha ılık olur. Yazın ise daha sıcak olur. Bunu dikkate alarak seçim yapmanız uygun olur. Ayrıca odanın nereye baktığını da öğrenin. Ayrıca ışıklığa apartman boşluğuna bakan oda var mı? Pencerelerden dışarıya baktığınızda manzara ne? gibi soruların yanıtını gayrimenkul danışmanından öğrenin. Örneğin çocuk odası yapmayı düşündüğünüz odanın manzarası çocuk parkına bakması güzel olmaz mı? Veya aldığınız evin balkonuna çıktığınızda kötü manzara veya çöp kokusu ile karşılaşmak istemezsiniz değil mi?

3) Dairenin kaçıcı kat olduğu: Bazı binalarda kot farkı olabilir . Yani sizin bir cepheden 2. kat gördüğünüz daire diğer cephesinden zemin kat olabilir. Gayrimenkul danışmanına bunu sorup öğrenmeniz gerek. Örneğin Bornova Atatürk mahallesinde bu tür örnekler çokça mevcuttur. Yükseklik farkı olan yokuşu bol bölgelerde bu tür kot farkı olan binalar fazladır.

4) Isıtma sistemi: Dairenin ısıtma sistemini incelerken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlar öncelikler merkezi sistem mi kişiye özel kombili mi? İlk önce bunu öğrenmek gerekir. Kombili ise kombinin kalıp kalmayacağı eğer daire kombili satılıyorsa bakımı yapıldı mı kaç senelik gibi sorular sorulabilir. Ancak sistem merkezi ise daha teknik sorular sorulmalı. Sistemin kömürlü mü doğalgazlı mı olduğu sorulmalı. Ayrıca binada pay ölçerli mi değil mi öğrenmeli. Pay ölçerli sistemi tercih etmenizde fayda var. Çünkü payölçerli sistem daha güvenir ve tasarrufludur. 

5)Katta kaç daire var?: Bu birçok konuda size fikir verebilir. Örneği bir katta 4 daire varsa muhtemelen bu bina ayrık nizamdır. Yani diğer binalara bağlı bir bina değildir. Bu durumda da 2 cephesi olacaktır. Eğer bina bitişik nizam yani diğer binalara yapışık, komşu ise ve her katta 2 daire varsa daireler ya ince uzun yada dairelerden birisi ön cepheye diğeri  arka cepheye bakacaktır. Binadaki daire sayısı ve kattaki daire sayısı komşuluğu ve gürültüyü de etkileyecektir. 

6) Binanın Özellikleri: Gayrimenkul danışmanından, binanın veya sitenin sunduğu sosyal alanları ve özelliklerini öğrenin. Çatının durumunu, ısı ve ses yalıtımı var mı varsa hangi sınıfta olduğunu sorun. Aidatını ve aidatın içine neler dahil sorun. Apartman ve güvenlik görevlisi olup olmadığını, varsa sosyal donatıların neler olduğunu öğrenin. Apartmanla ilgili gelecekte yapılması gereken bir şeyler var mı gayrimenkul danışmanından öğrenin. Gerekiyorsa apartman yöneticisi ile tanışın. Bu size ileride ek maliyet olarak dönebilir. 

7) Konum: Gayrimenkul danışmanından çarşı, pazar, okula yakınlık, hastane, market, cami, dolmuş, otobüs, metro gibi ulaşım imkanlarına ne kadar yakın öğrenin. Yakınından geçen ulaşım araçlarının ve duraklarının adını numarasını öğrenin.

8) Farklı saatlerde bakın: Almak istediğiniz evi mutlaka gündüz saatleri içinde bakın. Ama evi beğendiniz artık ciddi olarak almayı düşünüyorsanız,  bir kerede akşam saatlerinde bakmak isteğinizi gayrimenkul danışmana söyleyin. Günün farklı zamanlarında hem evin lokasyonunda ki hareketliliği görmenize neden olur. Hem de manzarası varsa akşam saatlerinde nasıl göründüğüne bakabilirsiniz.

9) Evle ilgili belgelere kontrol edin: Gayrimenkul danışmanından tapu fotokopisine isteyin ve mutlaka inceleyin. Gayrimenkul takyidat belgesine sorun. Dairede, ipotek şerh olup olmadığına öğrenin. Danışmanınıza apartmanın aidat borçları var mı yok mu sorun. Binanın parselinde değişiklik var mı yok ve terkin olup olmadığını öğrenmenizde fayda var

10) Tekliflere Sorun: Gayrimenkul danışmanından eve gelen tekliflere öğrenmeye çalışın.

Bölgesinde uzman emlak profesyonellerinden  destek alarak, seçiminizi kolaylaştırabilirsiniz. Bornova ve Bayraklı ilçeleri için benimle irtibata geçmeniz yeterli. Dilerseniz buradan iletişim formunu hemen doldurabilirsiniz. Hikmet Kanat - Emlak Danışmanı 

Yorumlar

Latest Posts

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere,  Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır. Merkezi İş Alanı (MİA) , sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır : "İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir." Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yükse

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim almış,

Kaç Çeşit Emlak Türü Vardır? Neye Göre Ayrılır?

Gayrimenkul sektöründe emlak çeşitleri beş başlık altında toplanmaktadır. Bu sınıflandırma yapılırken tüketici beklentileri, gayrimenkülün özellikleri, yatırım fırsatları, yasal zorunluluklar ve diğer etmenler dikkate alınmaktadır. Şu şekilde sınıflanırlar :  Konutlar Ticari Amaçlı Emlaklar Endüstriyel Amaçlı Emlaklar Tarıma Yönelik Emlaklar Özel Amaç Teşkil Eden Emlaklar 1) Konutlar Özel kullanıma hitap eden temel barınma ihtiyacı için yapılmış her türlü emlağı kapsar.Kiralama, satma ve devredilme özellikleri de bulunan konutlar pazar payı önemli olan ve sektöre hızlanma kazandıran ürün şeklidir. 2) Ticari Amaçlı Emlaklar Ticari amaçlara yönelik alım satımı kiralaması yapılan emlak türleridir.Özellikle emlağın yatırım özelliği ve değeri ön plandadır.Ticari amaçlı emlaklar için bu özellik önem arz etmektedir.Bu açıdan bakıldığında konutta ticari amaçlı olabilmektedir. Değiş tokuş işlemlerinin olduğu durumlar da ticari amaçlı emlaklar sınıfına girer. 3) En