Ana içeriğe atla

Ev Alim Satiminda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

 Alım-satım işlemlerinde en önemli süreçlerden biri olan, ev bedelinin beyan edilmesi konusunda hangi önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğine 2 temel başlık:

1- Belediyenin Belirlediği Rayiç Bedeli Mutlaka Kontrol Edin

Evi satın alma sürecinde yapılacak olan ilk işlem, konutun bağlı bulunduğu belediyeden rayiç bedelin öğrenilmesidir. Rayiç bedel, belediyenin belirlediği mahallenin m² bazında en alt limitten yüksek olması şartı ile evin satın alma bedelini, belediyeye bildirdiğiniz ve belediyenin de resmileştirdiği bedeldir. Bu resim bir işlem ve tüm resmi kurumların baz alacağı değer olmasından dolayı, belediyeye beyan edilen bedelin kesinlikle evin gerçek alım bedelinin olması gerekmektedir.




2- Tapuda Gösterilen Rayiç Bedeli Kontrol Edin, Düşük Göstermeyin

a) Tapu harcı bakımından önemi
Tapu alım ve satım işlemlerinde alıcı ve satıcı ayrı ayrı %2 tapu harcı öder. Tapu harcını hesaplarken belediye rayiç bedeli veya satın alım bedelinizin hangisi yüksekse o baz alınır. Zaten satın alım bedelini yasal olarak rayiç bedelin altında gösteremezsiniz.
Bu denklemi bilen bazı vatandaşlarımız satın alım bedelini mümkün olduğunca düşük göstererek daha az tapu harcı ödemeye çalışıyor. Ancak ülkemizdeki vergileri toplayan kurum olan Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, geçtiğimiz 2-3 senedir bu duruma müdahale ederek vergi kaybının önüne geçmeye çalışıyor.
b) Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi bakımından önemi
Rayiç bedel ile ilgili bir diğer konu da evinizi alım tarihinden 5 yıl geçmeden (Yıl sınırlamasının yakın bir tarihte kalkması bekleniyor.) satmanız durumunda ödenecek olan, Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’dir.
Son birkaç yıldır, özellikle cezalar gelmeye başladıktan sonra, rayiç bedelin önemi daha iyi anlaşılmış durumda. Bu yüzden bilinçli alıcılar artık konut alırken gerçek alım bedellerini beyan etmeyi şart koşmaya başladı. Şunu hayal edin: %2 tapu harcını düşük ödemek için ev değerini alırken düşük gösterdiniz ve sonra evi satarken aradaki değer artışı üzerinden %30’lara varan vergi ödediniz! Bu hesabın anlamsız olduğu açık. Ayrıca, zaman içinde konunun önemi arttıkça bunu “bilmeyen birine satarım” şeklinde düşünmek de iyice zorlaşacak.

Örnek: 2012 yılında 200.000 TL’ye evini almış bir kişinin satın alım bedelini 100.000 TL olarak belirttiğini varsayalım. Evini de 2015 yılında, 250.000 TL’ye satıyor ve satış bedeli 250.000 TL olarak beyan ediliyor. Bu durumda aradaki kâr, yasal olarak 150.000 TL olduğu için satıcıya 40.000 TL’ye yakın bir vergi ödemesi tahakkuk ediyor. Satıcı eğer evi alırken gerçek aldığı bedeli belirtmiş olsaydı, arada 50.000 TL bir kar gözükecek ve sadece 7.000 TL’ye yakın bir vergi ödemesi tahakkuk edecekti. Tapu harcını 4.000 TL (100.000 TL*%2) daha düşük ödemeye çalışırken, fazladan 33.000 TL (40.000 TL-7.000 TL) vergisi ödemiş oldu.

Sonuç olarak, ev alacak kişiler, alım bedelini gerçek rakamlar üzerinden beyan etmelidir. Bu konuyu sıkı takip ederek sizin adınıza emlakçı veya ev sahibinin bu bedeli düşük belirlemesine izin vermeyin. Son olarak eğer rayiç bedelinizi düşük olarak beyan ettiyseniz, pişmanlık dilekçesi ile aradaki tapu harcı farkını ödeyerek yükseltebiliyorsunuz.
Ev alım süreci sorunsuz olarak tamamlasa bile özellikle mevzuata uymayan veya ileriyi düşünmeyerek günü kurtarmak için yapılan işlemlerden dolayı, ilerleyen zamanlarda çeşitli cezalar ile karşı karşıya kalınabiliyor. Bundan dolayı ev alırken sürece hakim ve dikkatli olmak çok önemli.

Yorumlar

Latest Posts

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere,  Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır. Merkezi İş Alanı (MİA) , sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır : "İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir." Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yükse

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim almış,

Konut Çeşitleri Nelerdir? Konut Türlerinin Özellikleri Nelerdir?

Konut, barınma eylemini rahatlıkla sürdürebileceği yaşam ortamını sağlayan mekanlardır. Konut insanların barınma ihtiyaçını karşıladığı gibi güvenlik, rahatlık gibi duyguları korur. Kişileri için inandığı koruması gerekli değerleri ifade eder. Konut aileyi simgeler. Konut aileler için temel gereksinim olan barınak iken toplum için sosyal ekonomik ve mekansal içeriği olan bir olgudur. Konutun İşlevi Nasıl Olmalı? Konut Türleri ve Özellikleri Nelerdir? Konutun barındırdığı işlevler konut özelinde incelenmelidir. Konut bireylerin gereksinimlarini cevap verecek ölçekte ise barınmanın gerektirdiği ana mekanları (yaşama, yatak odası, banyo, wc, balkon-teras) içerir. bu mekanlar arasındaki ilişkiler konut kullanıcılarının istekleri doğrultusunda belirlenir. Konut Türleri Nelerdir? Apartman Az katlı Evler Bahçeli Evler: Bir bahçe içinde inşa edilmiş tek aile evleridir İkiz Evler: Yan duvarlardan birini komşu bina ile paylaşırlar.  Avlulu Evler: Yapını ortasında, üstü açık olan yada duvarlarla