Ana içeriğe atla

Temel Emlakçılık Bilgisi

 Emlak, toplum yararına yönelik geliştirilmiş kısıtlamalar hariç tutulmak kaydıyla toprak, yapılar, emlak veya gayrimenkul olarak adlandırılan ve özellik sahiplerine kullanma hakkı veren ürünler bütünü olarak ifade edilmektedir.TDK'ya göre emlak ev, arsa, bahçe, ve bunun gibi taşınmazların ortak adıdır.
Gayrimenkul kelime anlamı olarak yabancı başka anlama gelen "gayr" sözcüğü ile nakledilmiş, taşınmış anlamına gelen "menkul" sözcüğünün birleşmesiyle oluşmuştur.Diğer bir ifade ile taşınmaz mal, bir yerden bir yere taşınması mümkün olmayan durağan malları ifade etmektedir. 

Emlak ve gayrimenkul kavramları çoğu zaman birbirleriyle karıştırılmaktadır. Gayrimenkul fiziksel bir varlık olan arazi üzerine yapılmış çeşitli yapılar olarak ifade edilmektedir.Bu açıdan gayrimenkul yerin üstünde veya altında olmak kaydıyla görülebilen dokunulabilen tüm algılama süreçlerine tabi olan somut ürünlar bütünüdür.Geniş kapsamda gayrimenkuller; araziler, ağaçlar, madenler, ve tüm doğal unsurların yanında binaları da kapsamaktadır.

Emlak Müşavirliği

Emlak ve emlak sektörü ile doğrudan ilgili işlerle uğraşan emlak satma kiralama ve diğer emlağa ilişkin aracılık hizmetlere sunan ve bu hizmetlerden maddi kazanç sağlayan vergi mükellefi vasfına sahip meslek temsilcilerine "Emlakçı"/ "Emlak Müşaviri" veya "Gayrimenkul Danışmanı" denilmektedir. Ülkemizde faaliyet gösteren kurumsal emlak/ gayrimenkul firmaları genellikle Gayrimenkul Danışmanı sıfatını kullanmaktadırlar.
Emlak müşavirliği/ gayrimenkul danışmanlığı sunulan konuta ilişkin tüm süreçleri belirler ve yönetir. Aracılık hizmeti sunarak alıcı ve satıcıyı bir araya getirir, taraflar arasındaki oluşabilecek problemleri çözer. Hizmet bedeli (komisyon)  karşılığında bu hizmetleri ve daha fazlasını sunar.

Emlak Değerleme

Bir taşınmazın esas değerinin belirlenmesine yönelik yapılan tüm çalışmalardır.Bu kapsamda emlak ve emlak ürünlerinin piyasa koşullarında doğru fiyatının belirlenmesi,emlak kazancının tahminine yönelik analizlerin yapılması ve risklerin tahmin edilmesi emlak değerlemenin temel çalışma alanıdır. Emlak değerleme, fayda maliyet esaslı olarak emlak yatırımlarını doğru bir şekilde hesaplamakta ve bu alanda çalışan bireylere emlak eksperi tanımı da yapılabilmektedir.

Emlak Pazarlaması

Ürün, fiyat, tutundurma ve dağıtım stratejileri belirlenerek tüketici ihtiyaç ve isteklerini tatmin etmeye yönelik olarak talep yaratılması ve talebin satın alma faaliyetleri ile desteklenmesi sürecini ifade etmektedir. Emlağın tüm tutundurma araçlarıyla hedef kitleye duyurulması ve satış sürecinin başlamasıdır. 

Yorumlar

Latest Posts

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere,  Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır. Merkezi İş Alanı (MİA) , sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır : "İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir." Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yükse

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim almış,

Kaç Çeşit Emlak Türü Vardır? Neye Göre Ayrılır?

Gayrimenkul sektöründe emlak çeşitleri beş başlık altında toplanmaktadır. Bu sınıflandırma yapılırken tüketici beklentileri, gayrimenkülün özellikleri, yatırım fırsatları, yasal zorunluluklar ve diğer etmenler dikkate alınmaktadır. Şu şekilde sınıflanırlar :  Konutlar Ticari Amaçlı Emlaklar Endüstriyel Amaçlı Emlaklar Tarıma Yönelik Emlaklar Özel Amaç Teşkil Eden Emlaklar 1) Konutlar Özel kullanıma hitap eden temel barınma ihtiyacı için yapılmış her türlü emlağı kapsar.Kiralama, satma ve devredilme özellikleri de bulunan konutlar pazar payı önemli olan ve sektöre hızlanma kazandıran ürün şeklidir. 2) Ticari Amaçlı Emlaklar Ticari amaçlara yönelik alım satımı kiralaması yapılan emlak türleridir.Özellikle emlağın yatırım özelliği ve değeri ön plandadır.Ticari amaçlı emlaklar için bu özellik önem arz etmektedir.Bu açıdan bakıldığında konutta ticari amaçlı olabilmektedir. Değiş tokuş işlemlerinin olduğu durumlar da ticari amaçlı emlaklar sınıfına girer. 3) En