Ana içeriğe atla

Tüketici Ev Alırken Neye Dikkat Ediyor?

Gayrimenkul  yatırımı yapma kararı veren tüketici konut aramaya öncelikle yaşadığı semtten başlıyor.İlk defa ev alanların %75'i 35 yaş altı kişilerden oluşuyor.Satın alma süresi 12 haftaya yayılıyor ve en çok araştırma internetten yapılıyor.

Satın alma eğiliminde olan potansiyel müşterinin %50'sinden fazlasının hali hazırda taşınmazı arıyorlar. Alıcılarının %33'ünün ilk defa ev aldığını % 66'sının ise ikinci veya daha fazla sayıda mülk satı alma tecrübesi bulunmakta.Ayrıca ilk ev alanların %75'inin 35 yaş altı alıcılardan oluşuyor.

Alıcılar ortalama 12 hafta ev arıyorlar.satın alma işlemini gerçekleştirenlerin, %40'i internet, %33 danışman/emlak ofisi, %5'i inşaat şirketi, %1 ise yazılı medya aracılığı ile evlerine sahip oluyorlar.

Gayrimenkul yatırımı yapacak kişilerin %66'sı evlilerden oluşmakta. Alıcıların %50'si ihtiyaçlarını cevap verecek gayrimenkulü bulup bulamayacakları konusunda, %25'inin ise kredi, tapu gibi yasal işlemlerden tedirgin olduklarını belirtiyorlar.

Alıcıların internette ki araştırmalarında en çok dikkat ettikleri noktalar, %80 ile fotoğraf ve gayrimenkul bilgileri, %40 oranla komşu demografisi olmaktadır.  Komşularının demografik yapısına büyük önem veren Türk halkının % 66sı bu kritere uygun semtlerden %50'si ise işyerine uygunluğuna göre ev aramakta.%30 oranında etki gösteren faktörlerden biri de okullar.Alıcıların toplu ulaşıma yakınlığa göre karar verme oranları ise %10 olarak çıkmıştır.

Ev alacakların %95'lik kısmı sabit faizli ev kredilerine yönelirken, ev satın almak isteyenlerin %33'ü ev sahibi olma arzusundan dolayı, %33'lük kısmı da daha büyük eve sahip olmak istedikleri için satın alma davranışı gösteriyorlar.

Yapılan araştırmalara göre alıcı adaylarının satın alma süreci içerisinde emlak profesyonellerinin (gayrimenkul danışmanlarının) yardımına ihtiyaçları olduğu ortaya çıkmıştır. Alıcıların araştırdıkları fiyatla satın aldıkları fiyatın eşleşme oranı ise %33 seviyelerindedir.Alıcının  istediği fiyat ile satıcının fiyatının eşleşmediği ortaya çıkmaktadır.

Bu durum profesyonel bir danışmandan hizmet alınması durumunda alıcı fiyatı ile satıcı fiyatının daha sağlıklı bir süreç içinde daha yüksek oranla eşleşebileceği öngörülmektedir.



İnşaat şirketlerinin artık gelenekselleşen yöntemlerle mevcut ya da henüz bitmemiş olan konutlarını satmaya çalıştıkları, gayrimenkul sektöründe yaygın olarak görülen bir satış tekniği kapıdan giren müşteriye elindeki gayrimenkulü satmak şeklinde gerçekleşmektedir.

Bugünün yoğun hızlı pazar dinamiklerine cevap veremeyen bu yöntemler, müşteri etkileme konusunda da oldukça yetersiz kalmaktadır.

Gayrimenkul alma veya satma konusunda profesyonel danışmanlık için benimle iletişme geçebilirsiniz. Kaliteli hizmetle en etkili şekilde, ihtiyaçlarınıza uygun çözümler için hemen arayın!!   

Yorumlar

Latest Posts

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere,  Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır. Merkezi İş Alanı (MİA) , sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır : "İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir." Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yükse

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim almış,

Kaç Çeşit Emlak Türü Vardır? Neye Göre Ayrılır?

Gayrimenkul sektöründe emlak çeşitleri beş başlık altında toplanmaktadır. Bu sınıflandırma yapılırken tüketici beklentileri, gayrimenkülün özellikleri, yatırım fırsatları, yasal zorunluluklar ve diğer etmenler dikkate alınmaktadır. Şu şekilde sınıflanırlar :  Konutlar Ticari Amaçlı Emlaklar Endüstriyel Amaçlı Emlaklar Tarıma Yönelik Emlaklar Özel Amaç Teşkil Eden Emlaklar 1) Konutlar Özel kullanıma hitap eden temel barınma ihtiyacı için yapılmış her türlü emlağı kapsar.Kiralama, satma ve devredilme özellikleri de bulunan konutlar pazar payı önemli olan ve sektöre hızlanma kazandıran ürün şeklidir. 2) Ticari Amaçlı Emlaklar Ticari amaçlara yönelik alım satımı kiralaması yapılan emlak türleridir.Özellikle emlağın yatırım özelliği ve değeri ön plandadır.Ticari amaçlı emlaklar için bu özellik önem arz etmektedir.Bu açıdan bakıldığında konutta ticari amaçlı olabilmektedir. Değiş tokuş işlemlerinin olduğu durumlar da ticari amaçlı emlaklar sınıfına girer. 3) En