Ana içeriğe atla

Kira Tahliye Taahütnamesi Nedir? Nasıl Doldurulur?

Tahliye taahhütnamesi, kiralayan kişinin belirtilen tarihte ihtiyaç sahibi olması durumunda, bunun ile beraber 6570 Sayılı yasanın tahliye imkanlarının kısıtlı olması sebebi ile kiralayan kişinin süreyi göz önünde bulundurarak kiralamış olduğu gayrimenkulü, talep edilen süre zarfı içerisinde karşı çıkmadan, kendi iradesi ile tahliye edeceğine yönelik vermiş olduğu yazılı irade beyanı olarak tanımlanmaktadır

Kira Tahliye Taahütnamesi Geçerlilik Şartları Neler Ve Nasıl Doldurulur? 

.
Tahliye taahhütnamesi, kiralayan kişiyi, kiralamış olduğu taşınmazdan çıkartabilmenin en masrafsız, en basit, aceleci ve etkili yöntemi olarak kabul edilmektedir. Bunun nedeni ise, kiralayan kişinin kendi isteği ve iradesi ile bildirmiş olduğu tarihte taşınmazı boşaltacağına dair söz vermiş olması olarak gösterilmektedir. Bu taahhütnamenin amacı ise, ilerleyen süreçlerde ortaya çıkabilecek olan uyuşmazlık, anlaşmazlık gibi durumları daha başında iken engellemektir.


Tahliye Taahütnamesi Şu Şekilde Doldurulmalı:


1- Kanunun tahliye taahhüdünün geçerliliği için ilk olarak koyduğu şart, bu taahhüdün yazılı bir şekilde yapılması gerektiğidir. Tahliye taahhüdü için geçerlilik şartı olan bu engel için taraflar tahliye taahhüdünü yazılı bir şekilde yapabilecekleri gibi noter vasıtasıyla da bu belgeyi hazırlayabilirler. Ancak noter vasıtasıyla hazırlanan tahliye taahhütleri sıhhat açısından daha güvenilir olmakla beraber uyuşmazlığın icra takibine konu olması veya mahkeme önünde davalık olması halinde kesin delil niteliği taşıyacaktır.

2- Tahliye taahhüdünün bizzat kiracının yahut da kiracının bu mesele için özel olarak yetkilendirdiği birisinin vermesi gerekmektedir. Kiracının kiralana taşınmazda birlikte yaşadığı eşi veya çocuklarının tahliye taahhüdünün altına attıkları imza mahkemece geçersiz sayılmaktadır.

3- Kanun kişinin verdiği tahliye taahhüdünün belirli bir tarihi içermesi gerektiğidir. Diğer bir deyişle kiracının imzalayıp kiralayana vereceği tahliye taahhüdü kesin ve belirli tarih içermelidir. “8 Ekim 2019’de kiralanan taşınmazı tahliye edeceğim” şeklinde.. 

4- Kiracının tahliye taahhüdünü serbest irade ile vermesi gerektiğidir. Kanun bu düzenleme ile kira sözleşmesi ile aynı anda tahliye taahhüdü imzalatan kiraya verenlerin kötü niyetli tavrının önüne geçmeye çalışmıştır. Ancak uygulamada ev veya iş yeri sahipleri tarih kısmı boş tahliye taahhüdüne imza attırmaktadır. Ancak Yargıtay bunun kişilik haklarının ihlali sayılacağı ve her türlü delille aksinin ispatlanabileceğini söylemektedir. Ayrıca Yargıtay kararlarına göre kira sözleşmesi ile aynı tarihte olan tahliye taahhütlerinin kiracının serbest iradesi ile verilmediğini kabul ederek geçersiz saymaktadır. Bu nedenle tahliye taahhüdü kira sözleşmesinden en az 15 gün sonra alınmalıdır.

5- Son şart ise tahliye taahhüdüne dayanarak bu taahhüdü tahliye icra takibine konu yapmak veya dava yoluyla bu tahliye talebini dile getiren ev veya iş yeri sahiplerinin tahliye taahhütlerini edinmelerinden itibaren 1 ay içinde tahliye davası yahut icra dairesine tahliye talebinde bulunmaları gerekmektedir.

Yorumlar

Latest Posts

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere,  Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır. Merkezi İş Alanı (MİA) , sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır : "İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir." Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yükse...

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim alm...

Konut Çeşitleri Nelerdir? Konut Türlerinin Özellikleri Nelerdir?

Konut, barınma eylemini rahatlıkla sürdürebileceği yaşam ortamını sağlayan mekanlardır. Konut insanların barınma ihtiyaçını karşıladığı gibi güvenlik, rahatlık gibi duyguları korur. Kişileri için inandığı koruması gerekli değerleri ifade eder. Konut aileyi simgeler. Konut aileler için temel gereksinim olan barınak iken toplum için sosyal ekonomik ve mekansal içeriği olan bir olgudur. Konutun İşlevi Nasıl Olmalı? Konut Türleri ve Özellikleri Nelerdir? Konutun barındırdığı işlevler konut özelinde incelenmelidir. Konut bireylerin gereksinimlarini cevap verecek ölçekte ise barınmanın gerektirdiği ana mekanları (yaşama, yatak odası, banyo, wc, balkon-teras) içerir. bu mekanlar arasındaki ilişkiler konut kullanıcılarının istekleri doğrultusunda belirlenir. Konut Türleri Nelerdir? Apartman Az katlı Evler Bahçeli Evler: Bir bahçe içinde inşa edilmiş tek aile evleridir İkiz Evler: Yan duvarlardan birini komşu bina ile paylaşırlar.  Avlulu Evler: Yapını ortasında, üstü açık olan yada duvarla...