Ana içeriğe atla

Covid-19'un Ev Fiyatları Etkisi Nasıl Oldu?


Corona Virüs salgını tüm dünya ekonomisini derinden etkiledi.  Öyle ki bu süreçte yaşanan maddi kayıpların milyar dolarlar seviyesinde olduğu ifade ediliyor. Bu noktada oluşan endişeler sonrası alınan ekonomi kararları ve bu kararların konut fiyatlarına etkisini analiz ettik.

FED VE TCMB'DEN FAİZ İNDİRİMİ KARARLARI


Dünya borsaları rekor kayıplar yaşarken Merkez Bankaları etkileri azaltmak adına önemli hamlelerde bulunuyorlar. Bu kapsamda Amerika Merkez Bankası FED almış olduğu kararla faiz oranlarını yüzde 0 ile yüzde 0.25 bandına indirdiğini duyurdu.  Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada ise Mart 2020 PPK görülmelerinin öne çekildiği ve olağanüstü toplantıda yüzde 1 oranında faiz indirimi kararı aldı. Bu faiz indirimi kararı sonrası Türkiye'de geçtiğimiz aynı dönemlerde yüzde 24.00 seviyesinde olan faiz oranları Mart 2020'de tek haneli seviyeye 9.75 oranına kadar geriledi.

 EV FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?


Corona Virüs salgınıyla etkilenen piyasalarda emlak sektörünün nasıl çıkacağı merak ediliyor.  Bu noktada vatandaşların virüsün geleceğine ilişkin süreç tamamlanana kadar beklemesi kuvvetli muhtemel. Önümüzdeki aylarda virüsün etkileri azaldığında konut sektörü yeniden canlanır ancak burada virüsün etki süreci öne çıkıyor.  Eğer virüsün etkileri kısa vadede atlatılırsa vatandaşlar uygun kredi oranları ile ev sahibi olmaya devam edecektir. Ancak korkulan olur ve virüs etki sürecini uzatırsa konut fiyatlarında hissedilir bir değer kaybı yaşanabilir.




Korona virüsü özellikle İstanbul’da yabancı konut satışını büyük ölçüde etkileyeceği görülüyor. Bu konuyla ilgili yapılan araştırmalarda özellikle Arap ülkelerine yapılan konut satışlarında hem vatandaşlık almak için müracaat eden kişilerin gümrük kapılarının ve hava yollarını kapalı olması satışlara bir şekilde etkileyeceği görülüyor.
Lüks yapılan projeler yabancılara daha kolay satmak için emlak ajanslarıyla irtibat kuran proje yetkilileri ajansların Vekalet’li satışları yapması düşünülürken daireleri görmeden almak istememeli satışların düşmesine sebep oldu.


Yorumlar

Latest Posts

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere,  Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır. Merkezi İş Alanı (MİA) , sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır : "İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir." Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yükse

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim almış,

Konut Çeşitleri Nelerdir? Konut Türlerinin Özellikleri Nelerdir?

Konut, barınma eylemini rahatlıkla sürdürebileceği yaşam ortamını sağlayan mekanlardır. Konut insanların barınma ihtiyaçını karşıladığı gibi güvenlik, rahatlık gibi duyguları korur. Kişileri için inandığı koruması gerekli değerleri ifade eder. Konut aileyi simgeler. Konut aileler için temel gereksinim olan barınak iken toplum için sosyal ekonomik ve mekansal içeriği olan bir olgudur. Konutun İşlevi Nasıl Olmalı? Konut Türleri ve Özellikleri Nelerdir? Konutun barındırdığı işlevler konut özelinde incelenmelidir. Konut bireylerin gereksinimlarini cevap verecek ölçekte ise barınmanın gerektirdiği ana mekanları (yaşama, yatak odası, banyo, wc, balkon-teras) içerir. bu mekanlar arasındaki ilişkiler konut kullanıcılarının istekleri doğrultusunda belirlenir. Konut Türleri Nelerdir? Apartman Az katlı Evler Bahçeli Evler: Bir bahçe içinde inşa edilmiş tek aile evleridir İkiz Evler: Yan duvarlardan birini komşu bina ile paylaşırlar.  Avlulu Evler: Yapını ortasında, üstü açık olan yada duvarlarla