Ana içeriğe atla

Tapu Şerhi Nasıl Kaldırılır ?


Taşınmaz gayrimenkul sahibinin hak sahipliğini kısıtlayan ve bir uyarı niteliği taşıyan uygulamalara tapu şerhi denilmektedir. Tapu şerhinin kaldırılabilmesi için şerh işleminde bulunan kişilerin hepsinin, şerhin kaldırıması için onay vermesi gerekmektedir. 
Türk Medeni Kanun’da bulunan 683. maddeye göre, hak sahibinin yetkilerini kısıtlayacak şekilde tapu kütüklerine şerh konulamamaktadır. Tapulara konulan şerhler için taraflardan herhangi biri şerh iptali için dava açabilmektedir. 
Tapu sicilinde bulunan dosyalara, kişisel haklar ve temlik hakları ile ilgili şerh koyma işlemi yapılabilmektedir. Tapu şerhi ile ilgili mevzuatlar Tapu Sicili Tüzüğü kapsamı içerisindeki 54, 55,56 ve 57. maddelerde yer almaktadır. Kişisel hakların şerhi için 55. madde dikkate alınırken, şerhler sütunun belirlenmesi 54. maddeye göre yapılmaktadır. Temlik hakları ile ilgili olan belgeler madde 56’da temlik hakkını yasaklayan şerhler ise madde 57’de yer almaktadır. 
54. maddede yer alan kurala göre, tescille ilgili olan şerhler kanunların belirttiği şekilde kütüğün şerhler sütununa eklenmelidir. 
Kişisel hakların şerhi için 55. madde uygulanmaktadır. Bu maddeye göre uygulanacak adımlar şu şekildedir;
Satış sonucunda elde edilen vefa ve rücu hakkı şerh için senet şeklinde tasdiklenmelidir. 
Satış hakkından dolayı ortaya çıkan vefa ve rücu hakkından istifade hakkı için sözleşmeler noter tarafından düzenlenmelidir. 
Şerh için, alım ve satış hakkını gösteren noter onaylı sözleşme
Hasılat kirası ve kira için şerh işlemlerinde kira sözleşmesi aranmaktadır.
Temlik hakkını kısıtlayıcı özellikteki şerhler için geçerli olan 56. madde şu özellikleri içermektedir. 
Haciz ve şerh için yetkili kurumdan resmi bir yazı gerekmektedir. 
Aile yurdu kapsamında değerlendirilen tapular için mahkeme tarafından onaylanmış bir senet
Miras işlemlerindeki şerh için vasiyetname ve mahkeme yazısı örneği 
Kanunlardan dolayı çıkan şerh engeli için kanun belgelerinin onaylı örneği 
Temlik hakkı yasaklayan şerhlere uygulanacak olan 57.madde ise şu şekildedir. 
Şerh tedbiri için mahkemeden gelen yazı ve karar örneği 
İflas durumlarında konan şerh için yetkili kurumdan yazı 
Kanunlar tarafından engellenen şerh durumları için kanunda gerekli olan belgeler. 


Yorumlar

Latest Posts

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere,  Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır. Merkezi İş Alanı (MİA) , sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır : "İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir." Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yükse

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim almış,

Kaç Çeşit Emlak Türü Vardır? Neye Göre Ayrılır?

Gayrimenkul sektöründe emlak çeşitleri beş başlık altında toplanmaktadır. Bu sınıflandırma yapılırken tüketici beklentileri, gayrimenkülün özellikleri, yatırım fırsatları, yasal zorunluluklar ve diğer etmenler dikkate alınmaktadır. Şu şekilde sınıflanırlar :  Konutlar Ticari Amaçlı Emlaklar Endüstriyel Amaçlı Emlaklar Tarıma Yönelik Emlaklar Özel Amaç Teşkil Eden Emlaklar 1) Konutlar Özel kullanıma hitap eden temel barınma ihtiyacı için yapılmış her türlü emlağı kapsar.Kiralama, satma ve devredilme özellikleri de bulunan konutlar pazar payı önemli olan ve sektöre hızlanma kazandıran ürün şeklidir. 2) Ticari Amaçlı Emlaklar Ticari amaçlara yönelik alım satımı kiralaması yapılan emlak türleridir.Özellikle emlağın yatırım özelliği ve değeri ön plandadır.Ticari amaçlı emlaklar için bu özellik önem arz etmektedir.Bu açıdan bakıldığında konutta ticari amaçlı olabilmektedir. Değiş tokuş işlemlerinin olduğu durumlar da ticari amaçlı emlaklar sınıfına girer. 3) En