Ana içeriğe atla

İfraz Ne Demektir? İfraz Çeşitleri Kaç Türdür?

İfraz Ne Demektir? İfraz Çeşitleri Kaç Türdür?

İfraz kelime anlamı olarak ayırma, ayrılma anlamına gelir. Gayrimenkul terimi olarak ifraz ise; tarım arazisi olan ve kadastro parselinden oluşan araziler arsaya dönüştürülmesi için parçalara ayrılır. Büyük arazilerin küçük parçaya ayrılarak arsaya dönüşmesine ifraz denir.

İfraz yapılış şekillerine göre 3’e ayrılır.

1)    1)  Rıza ile ifraz (isteğe bağlı) : Malik isteği ile ifraz. Mülk sahibi kendi isteği ile ifraz yapılması için belediyeye yazılı olarak başvurur. Eğer miras malı ise tüm varisler birlikte başvurması gerekir. İfraz işlemini onaylayan merci Belediye Encümeni’dir.

2) Mahkeme kararı ile ifraz: Taşınmazın birden fazla maliği varsa mahkeme kararı ile ifraz isteyebilir. Örneğin, bir baba öldükten sonra 3 çocuğuna miras arsa bırakır. Çocukları da anlaşamayıp, ifrazını mahkeme kanalı ile istemek durumundadırlar. Buradaki önemli nokta ise mahkemede encümene uygun olarak karar verir.

 3) Cebri İfraz (Hamur Kuralı/madde 18) :  Maliğin kendi rızası dışında yapılan kamu yararı bulunduran ifraza denir.

ifraz nedir cebri ifraz tevhid nedir hikmet kanat

 Cebri İfrazı neye göre yapılır? Cebri ifrazı kim yapar? Hangi kurum karar verir?

İfrazı yapılacak arazi belediye mücavir alanı içinde ise belediye sorumludur. Eğer belediye mücavir alanı dışında ise il özel idareleri sorumludur. Yetkili organlar sırası ile belediye ile belediye il encümenidir.

Maliğin isteği dışında ifraz yapılmasının sebebi kamu hizmetleri alanlarına ihtiyaç duyulmasıdır. (Sağlık ocağı, okul, hastane, yol vs.) Kişilerin arazilerinden pay alınmasına “Düzenleme Ortaklık Payı” kısaca DOP denir. DOP en fazla %45’e kadar olur. DOP yasa ile azaltılabilir veya arttırabilir.

DOP ile kamulaştırmanın farkı, kamulaştırmada bedel ödenirken, cebri ifrazda bedel ödemeden yapılır. Yani DOP bedelsizdir, taşınmaz sahibine herhangi bir ücret ödenmez.  

İfraz ve tehvidin amacı, kamu yararına gerçekleştirmek içindir. İfraz ve tevhid yapılabilmesi için önce parselasyon yapılması gerekir. Uygulama imar planı olan yerde yapılabilir. Uygulama imar planına uygun parselasyon olması gerekir. Ancak bu uygulamanın bazı istisnaları bulunmaktadır. Kamu mülkiyetine ait yerlerde, koruma amaçlı yerlerde, büyük kısmi uygulama imar şeklinde olan yerlerde.

İfraz ve Tevhid İşlemleri Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Şunlardır:

·      1)  Kamu hizmetlerine ayrılan yerlerde ifraza gerek yoktur.

·      2) Öncelikle parselasyon yapılır sonra DOP alınır. İhtiyaçlara göre tevhid ve ifraz yapılır.

·      3) İfraz ve tevhid imar mevzuatına göre uygun olmalı. Encümen imar mevzuatına uygun olup olmadığını gözeterek karar almalı.

·      4) Yola cephesi olmayan parsel oluşturamaz. Yani bir arsanın mutlaka yola bir cephesi olmak zorunda

·     5)  Yapı yapılması yasak olan yerlerde tevhid ve ifraz yapılamaz.

·      6)  Gelecekteki gelişme alanlarında tevhid ve ifraz yapılamaz. Üst ölçekteki planlara bakılarak parselasyon yapılır.

 Tehvid ve İfraz Nasıl Yapılır? Usulü Nedir?

Malik veya malikler tapu ve kadastro müdürlüğüne başvurur.

Başvuru sırasında gereken belgeler, tapu senedi, varsa mahkeme kararı varsa şirket sahibinin yetki belgesi veya vekaleti

Arazi imar mevzuatına göre tevhid ve ifraz yapılır. Daha sonra encümen onaylar ve tapu kütüğüne herbiri ayrı taşınmaz olarak kaydedilir.

 Tevhid ve ifraz il veya belediye encümenine intikalden itibaren 30 gün içinde sonuçlanması gerekir. Encümen onayladıktan sonra 15 gün içinde tapu sicil müdürlüğüne bildirilmesi gerekir.

Yorumlar

Latest Posts

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere,  Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır. Merkezi İş Alanı (MİA) , sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır : "İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir." Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yükse

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim almış,

Konut Çeşitleri Nelerdir? Konut Türlerinin Özellikleri Nelerdir?

Konut, barınma eylemini rahatlıkla sürdürebileceği yaşam ortamını sağlayan mekanlardır. Konut insanların barınma ihtiyaçını karşıladığı gibi güvenlik, rahatlık gibi duyguları korur. Kişileri için inandığı koruması gerekli değerleri ifade eder. Konut aileyi simgeler. Konut aileler için temel gereksinim olan barınak iken toplum için sosyal ekonomik ve mekansal içeriği olan bir olgudur. Konutun İşlevi Nasıl Olmalı? Konut Türleri ve Özellikleri Nelerdir? Konutun barındırdığı işlevler konut özelinde incelenmelidir. Konut bireylerin gereksinimlarini cevap verecek ölçekte ise barınmanın gerektirdiği ana mekanları (yaşama, yatak odası, banyo, wc, balkon-teras) içerir. bu mekanlar arasındaki ilişkiler konut kullanıcılarının istekleri doğrultusunda belirlenir. Konut Türleri Nelerdir? Apartman Az katlı Evler Bahçeli Evler: Bir bahçe içinde inşa edilmiş tek aile evleridir İkiz Evler: Yan duvarlardan birini komşu bina ile paylaşırlar.  Avlulu Evler: Yapını ortasında, üstü açık olan yada duvarlarla