Ana içeriğe atla

Dünyada Emlak Sektörünün Gelişimi

Emlak sektörü, sanayi devrimiyle işçi sınıflarının oluşması ve kentlere göç etmeleriyle birlikte sektörün temelleri atılmaya başlandı. Avrupa'da 19. yüzyılda işçi sınıfı daha iyi yaşam sürdürebilmeyi amaçlamış. Bu sebeple daha iyi konutlar talep edilmiş.İlk üretilen konutlar küçük yapılıp düşük fiyatlandırılmış.
1933 yılında modern mimarlığın kurucu isimlerinden mimar Le Corbusier tarafından yazılan Atina Antlaşması ile kentsel planlama önem kazandı. Burada önemli olan , konutun sadece yapı olarak değil bir yaşam alanı sosyal statü, iletişim, güvenlik, ulaşım kolaylığı sağlamış olmalıdır. 
Emlak sıkıntısının yaşandığı 21. yüzyıl başlarında emlağın yapısını sadece fiziksel öğe olarak değil kişsel kurumsal alanlar, güvenlik, yapısal sağlamlık, ısıtma havalandırma, temel altyapı, çevresel kalite gibi faktörlerin oluşturduğu bir bütün olarak değerlendirmek gerekir.

Dünyada Emlak Sektörünün Gelişim Süreçi


Amerika'da yaşanan konut kredilerinin Gayri Milli Hasıla içindeki payının %54 civarında olması yaşanan krizi doğrudan etkilemiştir.Konut fiyatları düşmüş ve birçok sektör etkilenmiş bunun sonucunda işsizlik artmıştır
1996-2004 yılları arasında :
Krediler araştırılarak çok kısıtlı bir gruba verilmiştir
En çok dikkat edilen ise bireylerin gelirlerini belgeleyebilmesi olmuştur.
Emlak fiyatlarının yükselmesi konutların değer kazanmasına bu da kredi borçlarını ödeyemeyecek durumda olanların evlerını satarak hem borçlarını ödemişlerdir hem de kazanç sağlamışlardır.
Bu durum da konut almak isteyenleri cesaretlendirmiş gelirleri düşük olsa bile yüksek faiz ödemeyi razı olmuşlardır.
2004-2006 yılları arasında konut kredilerinin %21'i riskli kişilere verilmiştir ve bu bireyler kredileri geri ödeyememişlerdir. Bankalar bu konutları el koymaya ve satmaya başlamıştır. Bu tür konutlara foreclosure denilmektedir.
2011 yılında ki Amerikan ekonomisinde ki durgunluk Avrupayı ve diğer bölgeleri etkilemiştir.Buna Çin ve Hindistan ekonomisinde ki yavaşlama da eklenince tüm dünyayı etkileyen ekonomik durgunluk emlak sektörünü de etkilemiştir.  

Yorumlar

Latest Posts

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere,  Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır. Merkezi İş Alanı (MİA) , sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır : "İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir." Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yükse

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim almış,

Kaç Çeşit Emlak Türü Vardır? Neye Göre Ayrılır?

Gayrimenkul sektöründe emlak çeşitleri beş başlık altında toplanmaktadır. Bu sınıflandırma yapılırken tüketici beklentileri, gayrimenkülün özellikleri, yatırım fırsatları, yasal zorunluluklar ve diğer etmenler dikkate alınmaktadır. Şu şekilde sınıflanırlar :  Konutlar Ticari Amaçlı Emlaklar Endüstriyel Amaçlı Emlaklar Tarıma Yönelik Emlaklar Özel Amaç Teşkil Eden Emlaklar 1) Konutlar Özel kullanıma hitap eden temel barınma ihtiyacı için yapılmış her türlü emlağı kapsar.Kiralama, satma ve devredilme özellikleri de bulunan konutlar pazar payı önemli olan ve sektöre hızlanma kazandıran ürün şeklidir. 2) Ticari Amaçlı Emlaklar Ticari amaçlara yönelik alım satımı kiralaması yapılan emlak türleridir.Özellikle emlağın yatırım özelliği ve değeri ön plandadır.Ticari amaçlı emlaklar için bu özellik önem arz etmektedir.Bu açıdan bakıldığında konutta ticari amaçlı olabilmektedir. Değiş tokuş işlemlerinin olduğu durumlar da ticari amaçlı emlaklar sınıfına girer. 3) En