Ana içeriğe atla

Tapu İptali ve Tescil Davası Açma Nedenleri


Tapu iptali ve tescil davasında hukuka uygun olmadan usulsüz ve haksız bir şekilde tescil ettirilen tapu kaydının hukuka uygun bir hale getirilmesi amacıyla açılır. Tapu iptali taşınmazın aynına ilişkin bir hakkı içerir. Bu nedenle de mahkeme kararı kesinleşmeden icra edilemez.
Tapu iptali ve tescil davası tapu kaydında malik olarak görünen kişiye karşı açılır. Ancak tapu kaydında adı bulunan malik hayatını kaybetmiş ise bu durumda dava malik olan kişinin mirasçılarına karşı açılır.

Tapu iptali ve tescil davası açma nedenleri;


• Kendisine vekillik yetkisi verilmiş birisinin, verilen bu yetkiyi kötü niyetli olarak kullanarak kendisine çıkar sağlamak amacıyla taşınmazı satması durumunda tapu iptali ve tescil davası açılabilir.

• Tapuda devir işlemi yapan kişinin hukuki yönden işlem yapma ehliyeti bulunmadığı durumda tapu iptali ve tescil davası açılabilir.

• Bir hata sonucunda taşınmaz başkası adına tescil edilmiş olması durumunda tapu iptali ve tescil davası açılabilir.

• Mirastan mal kaçırmak amacıyla taşınmazın başkasına bağışlandığı durumlarda tapu iptali ve tescil davası açılabilir. Bunun diğer adı da Muris Muvazaası’ dır. Muris muvazaasının oluştuğu durumlarda da hukuken menfaati bulunan kişiler tapu iptali ve tescil davası açabilir.

• Sahte vekaletname ile yapılan devir işlemine karşılık tapu iptali ve tescil davası açılabilir.

• Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazın iyiniyetli olarak 20 yıl boyunca aralıksız bir şekilde bir kişinin zilyetliği altında bulunması halinde iyiniyetli zilyet, bu taşınmazın tapu kütüğüne kendi adına tescil edilmesini isteme hakkına sahiptir. Ve bu sebeple kazandırıcı zaman aşımı ve Zilyetlik nedeniyle Tapu İptal ve Tescil davası açabilir.

• Tapuda aile konutu şerhi ibaresini bulunduran taşınmazlar eşlerden her ikisinin de açık muvafakati olmadan bir başkasına devredilemez, bağışlanamaz. Bu halde diğer eşin açık rızası aranır. Ancak eşin rızası alınmadan bir devir işlemi gerçekleşmiş ise, bu halde rıza göstermeyen eşin tapu iptali ve tescil davası açması mümkündür.

Yorumlar

Latest Posts

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere,  Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır. Merkezi İş Alanı (MİA) , sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır : "İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir." Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yükse...

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim alm...

Konut Çeşitleri Nelerdir? Konut Türlerinin Özellikleri Nelerdir?

Konut, barınma eylemini rahatlıkla sürdürebileceği yaşam ortamını sağlayan mekanlardır. Konut insanların barınma ihtiyaçını karşıladığı gibi güvenlik, rahatlık gibi duyguları korur. Kişileri için inandığı koruması gerekli değerleri ifade eder. Konut aileyi simgeler. Konut aileler için temel gereksinim olan barınak iken toplum için sosyal ekonomik ve mekansal içeriği olan bir olgudur. Konutun İşlevi Nasıl Olmalı? Konut Türleri ve Özellikleri Nelerdir? Konutun barındırdığı işlevler konut özelinde incelenmelidir. Konut bireylerin gereksinimlarini cevap verecek ölçekte ise barınmanın gerektirdiği ana mekanları (yaşama, yatak odası, banyo, wc, balkon-teras) içerir. bu mekanlar arasındaki ilişkiler konut kullanıcılarının istekleri doğrultusunda belirlenir. Konut Türleri Nelerdir? Apartman Az katlı Evler Bahçeli Evler: Bir bahçe içinde inşa edilmiş tek aile evleridir İkiz Evler: Yan duvarlardan birini komşu bina ile paylaşırlar.  Avlulu Evler: Yapını ortasında, üstü açık olan yada duvarla...