2012’de yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu’nda yer alan bu önemli maddeler, 8 yıl ertelenmişti. Süre 1 Temmuz’da sona erecek. 1 Temmuz itibarıyla iş yeri kiralamalarında, kira artış oranı 12 aylık ortalama TÜFE’yi aşamayacak. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile yasal hale gelecek.
İşyeri kiralarında 1 temmuz'dan itibaren dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
- 1 Temmuz itibariyle kira devir hakkı, ödeme güçlüğü, iflas gibi hallerde sözleşmenin feshi, depozitonun vadeli hesaba yatırılması gibi ticareti etkileyecek önemli düzenlemeler geliyor.
- Konutlarda olduğu gibi iş yeri kiralarının da TÜFE üzerinden ödenmesi,
- İşyeri depozito bedeli en fazla 3 aylık kira bedeli olarak verilecek.
- Depozito bedeli para ise kiracı ve mal sahibinin ortak açacağı ve birbirlerinden izin almadan çekemeyeceği ‘vadeli’ bir hesaba yatırılacak. Böylece paranın değer kaybetmesinin önüne geçilecek.
- Depozito kıymetli evrak ise banka kasasında saklanacak.
- Mal sahibi sözleşmenin bitimi tarihinden itibaren depozito bedeline yönelik dava açmamışsa, bu bedel kiracıya 3’üncü ayın sonunda teslim edilecek.
- Kiracı, sözleşmenin bitmesinden önce taşınmazı tahliye ederse mal sahibinin burayı kiraya verene kadar geçecek ‘makul süre’ kadar daha kira bedeli alma hakkı doğacak.
- Mal sahibi eğer kiracısı erken çıktığında hemen yeni kiracı bulursa kira bedeli isteyemeyecek. Tahliye sonrası (taşınmaz boş kalırsa) en fazla 3 aya kadar kira bedeli alınabilecek.
- Sözleşme devrinde ise kira ilişkisi devredildiği için, eski kiracı konumuna gelen devreden kiracının, sözleşme sonuna kadar ve en fazla 2 yıl boyunca devredilen kira sözleşmesinden kaynaklı müteselsil sorumluluğu devam edecek. Bu madde ile ilgili ayrıntılı yazıyı buradan okuyabilirsiniz
Yorumlar
Yorum Gönder