Bir arsanız var bu arsayı birden fazla parçalara ayırmak istiyorsanız yapmanız gereken işlem ifrazdır. İfraz kelime anlamı olarak ayırma anlamına gelir.
İfraz işlemi ne sebep ile yapılır?
İfraz, bir parseli birçok çok kişi sahipse, parselin bir bölümünü farklı şekilde değerlendirmek istiyorsanız yada pareslin bir bölümünü farklı imar fonksiyonlarına sokmak istiyorsanız ifraz işlemi yapılması gerekir. İfraz işlemi iki türde yapılır.
1) Parselasyon:
Gayrimenkul sahibinin rızası doğrultusunda yapılan işlemdir. Parselin parçalara bölünmesidir.
2) Parselasyon Niteliğinde Olmayan ( Cebri İfraz):
Gayrimenkul sahibinin isteği dışında yapılan parselasyon işlemidir. Parselasyon niteliğinde olmayan parsel kamusal alana gidiyorsa yani park, bahçe, karakol, gibi kamusal hizmetlere için kullanılıyorsa bu nitelikte ifraz yapılır.
İşlemler kadastro müdürlüklerinde bağlı tescil olarak da tapu müdürlüklerine bağlıdır. İfraz uygulamalarında bazı kurallar bulunmaktadır. Eğer planlı bir ifraz uygulamsı yapılacaksa ve 1/1000 imar uygulaması varsa plan notlarında imar büyüklüğü belirtilir. Örneğin 1000m2 bir arsanız var ve bunu iki parçaya ayırmak istiyorsunuz. İfraz işlemi olduktan sonra 500m2 iki arsanız olacak. Ancak plan notlarında minimum arsa büyüklüğü 700m2 olacak diyorsa bu durumda ifraz işlemini gerçekleştiremezsiniz. Çünkü plan notları minimum parselin 700m2 den küçük olmayacağını belirtiyor. Bunun için arazinizin bulunduğu plan notlarını çok iyi bilmeniz gerekiyor.
Planlı alanda ve plansız alanda hangi kurallara göre hareket edeceğinizi öğrenmeniz gerekir. Belediye ve mücavir alan içinde ise belediyeye, mücavir alan dışında ise il özel idareye başvurulması gerekir. bu işlem 30 gün içinde gerçekleşmelidir. İşlemler sırasında binde 10 oranında emlak rayici üzerinden ödenen ifraz harcı ödenir. 30 gün içinde işlemler tamamlandıktan sonra 15 gün içinde belediye tapu siciline göndermelidir. Tapu müdürlüğüde 30 gün içinde tescil işlemini yapması gerekiyor.
Yorumlar
Yorum Gönder