Ana içeriğe atla

Evinizin Satışını Engelleyen Faktörler Neler?

 Gayrimenkulünüzü satmak istiyorsunuz, ancak gayrimenkulünüzün satışını engelleyecek veya satış süresini uzatacaktır. onun için aşağıda değinilen hususlara dikkat etmeniz gerekir. Yada profesyonel bir emlak danışmanı ile çalışmanızı öneririm.

1) Miras yoluyla üzerinize bir gayrimenkul kaldı ve intikali gerçekleşmedi. Bu intikalı gerçekleşmeyen gayrimenkulü satamazsınız. İntikal gerçekleşmediği için hala elbirliği mülkiyeti durumundadır. Bunun için adliye veya noterden veraset ilamı çıkarmanız daha sonra da noterden intikalini gerçekleştirmeniz gerekir.

2) Emlak vergisi borcu: Gayrimenkul satışı için gereken "emlak borcu yoktur" yazısını alabilmek için emlağın üzerindeki varsa vergi borcunu ödemeniz gerekir.  Belediyelere ödenen emlak vergisini, internet ortamından da ilgili belediyeye ödeyebilirsiniz.

3) İpotek: Gayrimenkulün üzerinde ipotek varsa terkin edilmeli. Örneğin kredili ev aldınız ödemelerinizi düzenli olarak yaptınız ve borcunuz bitti. Ancak gayrimenkulünüzün üzerindeki ipotek hâlâ devam etmekte. Çünkü kredi borcunuzun son taksitini ödedikten sonra bankanıza gidip ipoteğin kaldırılması için fek yazısını tapuya gönderilmesini söylemeniz gerekmekte. Eskiden bankadan fek yazısı elden alınıp tapuya  götürülürdü ancak günümüzde bankalar artık sistem üzerinde gönderilmekte.



4) DASK'ın olmaması: Gayrimenkülünüzün zorunlu deprem sigortası yani dask'ı yoksa satışını da yapamazsınız. Tapu işlemleri için gereken belgelerden birisi de dask poliçesinin olmasıdır.

5) Aile konutu şerhi varsa gayrimenkulünüzün satışını yapamazsınız. Şerh çeşitlerinden birisi olan aile konutu şerhi varsa satış işlemi gerçekleşmez. Aile konutu şerhi ailenin tek konutu varsa, ve eşlerden biri tapu giderek şerh koydurabilir. Bunu diğer eşten rıza almasına gerek yoktur.   

6) Mahkeme kararı ile tedbir var mı? Gayrimenkulün kaçırılmasının engellenmesi için (mal kaçırma) mahkemenin almış olduğu karar varsa gayrimenkulün satışı gerçekleşmez.

7) Gayrimenkulün üzerinde haciz var mı?  Gayrimenkulün üzerinde kamu haczi varsa satışı yapılamaz. ancak özel hacizler varsa satışı yapılabilir. Ancak üzerinde haciz bulunduran gayrimenkulü kim almak ister ?

8)  akıl sağlığı raporu. Eğer tapu memuru gayrimenkulü satan kişide akıl sağlının yerinde olmadığını fark ederse gayrimenkul satışı gerçekleşmez ve aklı sağlığı yerinde raporu istenir. Özellikle ileri yaşta ki gayrimenkul sahiplerinden bu belge istenebilinir. Çünkü daha sonra miras meselesinde mahkemelik olunabilinir. Annem/ babamın akli dengesi yerinde değildi denilip satış iptal edilebilinir.


Yorumlar

Latest Posts

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere,  Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır. Merkezi İş Alanı (MİA) , sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır : "İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir." Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yükse

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim almış,

Konut Çeşitleri Nelerdir? Konut Türlerinin Özellikleri Nelerdir?

Konut, barınma eylemini rahatlıkla sürdürebileceği yaşam ortamını sağlayan mekanlardır. Konut insanların barınma ihtiyaçını karşıladığı gibi güvenlik, rahatlık gibi duyguları korur. Kişileri için inandığı koruması gerekli değerleri ifade eder. Konut aileyi simgeler. Konut aileler için temel gereksinim olan barınak iken toplum için sosyal ekonomik ve mekansal içeriği olan bir olgudur. Konutun İşlevi Nasıl Olmalı? Konut Türleri ve Özellikleri Nelerdir? Konutun barındırdığı işlevler konut özelinde incelenmelidir. Konut bireylerin gereksinimlarini cevap verecek ölçekte ise barınmanın gerektirdiği ana mekanları (yaşama, yatak odası, banyo, wc, balkon-teras) içerir. bu mekanlar arasındaki ilişkiler konut kullanıcılarının istekleri doğrultusunda belirlenir. Konut Türleri Nelerdir? Apartman Az katlı Evler Bahçeli Evler: Bir bahçe içinde inşa edilmiş tek aile evleridir İkiz Evler: Yan duvarlardan birini komşu bina ile paylaşırlar.  Avlulu Evler: Yapını ortasında, üstü açık olan yada duvarlarla