Ana içeriğe atla

Bornova'da Gezilip Görülecek Yerler Nereleridir?

 Üniversite caddesi üzerinde bulunan Bornova metro durağının karşısında Ege üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümünün binası bulunmaktadır. Bu bahçede Mustafa Kemal Atatürk 5 kez ağırlanmıştır. Ayrıca Türkiye’de ki ilk Atatürk anıtlarından biri bu bahçededir.

Bu bahçenin az ilerisinde 140 yılı aşmış yıllara meydan okuyan Bardisbanyan Köşkünü göreceksiniz. Bu köşke Bornovalılar renginden dolayı Yeşil Köşkte der. Mimarı yapısıyla İzmir'in önemli köşkleri arasında sayılmaktadır.

bornova meydanı hikmet kanat emlak uzmanı

İlklerin Şehri Bornova

Şimdiki Erzene mahallesi 86. Sokak, 1895 yılında Türkiye’de ki ilk atletizm ve ilk bisiklet yarışlarının yapıldığı yer olduğu biliniyor.

Fevzi Çakmak caddesi ile 162 sokak kesişiminde bulunan şimdilerde subay ordu evi olarak bilinen Davy Köşkü vardır. Bu köşke Mustafa Kemal Atatürk 11 Nisan 1934 yılında konuk olmuştur. Köşkün yan tarafındaki alan ise 1877 yılında ilk futbol oynanan alandır.

Mustafa Kemal Atatürk ve Sultan Abdülaziz Bornova'da ki Köşklerde Konaklamıştır

Biraz ilerideki Tristram Köşkü’nü geçtikten sonra, Gençlik caddesinin sol tarafında Steinbuchell Köşkü’nü, sağ tarafında da Charlton Whittall Köşkü vardır. Charlton Whittall Köşkü şimdiler de  Ege Üniversitesi Rektörlüğü binası olarak kullanılmaktadır.16-17 Eylül 1922’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk Steinbuchell Köşkünde konaklamıştır. 1863’te Charlton Whittall Köşkünde de  Padişah Abdülaziz konuk olmuştur. Ayrıca Murat Köşkünün karşısındaki  Maria Magdalena Anglikan Kilisesini de Padişah Abdülaziz ziyaret etmiştir. Kilisenin çapraz köşesinde de James LaFontaine Köşkü yer alır.


İzmir Bornova'yı daha iyi tanımak istiyorsanız buradan bu yazıyı okuyabilirsiniz. Bornova isminin nereden geldiğini merak ediyorsanız buradan öğrenebilirsiniz. 


Yorumlar

Latest Posts

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere,  Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır. Merkezi İş Alanı (MİA) , sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır : "İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir." Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yükse

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim almış,

Kaç Çeşit Emlak Türü Vardır? Neye Göre Ayrılır?

Gayrimenkul sektöründe emlak çeşitleri beş başlık altında toplanmaktadır. Bu sınıflandırma yapılırken tüketici beklentileri, gayrimenkülün özellikleri, yatırım fırsatları, yasal zorunluluklar ve diğer etmenler dikkate alınmaktadır. Şu şekilde sınıflanırlar :  Konutlar Ticari Amaçlı Emlaklar Endüstriyel Amaçlı Emlaklar Tarıma Yönelik Emlaklar Özel Amaç Teşkil Eden Emlaklar 1) Konutlar Özel kullanıma hitap eden temel barınma ihtiyacı için yapılmış her türlü emlağı kapsar.Kiralama, satma ve devredilme özellikleri de bulunan konutlar pazar payı önemli olan ve sektöre hızlanma kazandıran ürün şeklidir. 2) Ticari Amaçlı Emlaklar Ticari amaçlara yönelik alım satımı kiralaması yapılan emlak türleridir.Özellikle emlağın yatırım özelliği ve değeri ön plandadır.Ticari amaçlı emlaklar için bu özellik önem arz etmektedir.Bu açıdan bakıldığında konutta ticari amaçlı olabilmektedir. Değiş tokuş işlemlerinin olduğu durumlar da ticari amaçlı emlaklar sınıfına girer. 3) En