Ana içeriğe atla

Konut Talebi ve Konut Talebini Etkileyen Faktörler

     Konut talebi konut fiyatları ile satın alınmak istenen konut miktarı arasındaki ilişkiyi tanımlar. Hanehalklarının diğer faktörler sabitken çeşitli fiyatlardan satın almak istedikleri konut veya barınma hizmeti miktarıdır. Dolayısıyla konut talebinin temel belirleyicisi konut fiyatlarıdır. Konut talebi ile konut fiyatları arasında negatif yönlü bir ilişki vardır.Yani konut fiyatları yükseldikçe konuta olan talep azalacaktır

Konut Talebini Etkileyen Faktörler

  1. Reel Gelir: Enflasyon nedeniyle gerçekleşen artışın geri alınması sonucu elde edilen gelire reel gelir denir. Reel gelir sabit fiyatlarla hesaplanan geliri ifade eder.Reel gelir aynı zamanda harcanabilir gelirdir. Reel harcanabilir gelir vergiden sonraki gelirin satın alma gücünü ifade eder. Gelirin konut talebi üzerindeki etkisi nominal değerden çok reel değere bağlıdır.
  2. Servet ve Gelir: Gelir ve servet birbirleriyle ilişkili ancak farklı kavramlardır.Servet stok değişken, gelir ise akım değişkendir.Toplam servetin konut talebi açısından gelirden fazla rol oynar.Toplam servet hane halkının  yaşam boyu harcama kapasitesini ifade eder. Servetten kaynaklanan bu gelir geçiçi olarak beklenenden daha az veya çok olabilir. Hane halkları önemli harcama kararı verirken geçici olduklarını düşündükleri faktörleri değil uzun dönemde kalıcı oldukları faktörleri dikkate alırlar. Bu nedenle konut sahibi olmak gibi önemli bir kararı verirken asıl dikkate aldıkları faktör cari gelirden ziyade sürekli gelirleri konusundaki algılarını belirleyen servetlerini dikkate alırlar.
  3. Konut Kredisi Faiz Oranları: Konut alımlarının çok büyük kısmı konut kredileri ile gerçekleşmektedir. Konut kredilerinin maliyetini belirleyen en önemli unsur ise faiz oranlarıdır. Konut kredisi faizlerinin yükselmesi daha fazla faiz ödenmesi, konut maliyetinin artması anlamına gelir.Kredi veren kurumların enflasyon beklentileri ile konut almak isteyen hanehalkının beklentileri aynı olduğu sürece, diğer faktörler sabit iken faiz oranlarındaki enflasyon beklentilerinden kaynaklanan bir artış konut talebini etkilemeyecektir.Fakat diğer makro ekonomik faktörlerden kaynaklanan artışlar konut talebini etkiler.
  4. Nüfus: Nüfustaki artış hanehalkı sayısını artıracaktır.Bu da konut talebinin artması anlamına gelir.Yalnız yaşayan bekar bir kişinin konut talebi ile dört çocuklu evli bir çiftin veya çocuklarını evlendirmiş ileri yaştaki bireylerin konut talepleri farklı olacaktır.Konut talebini etkileyen demografik ve sosyal faktörler hane halkı oluşumuna etkileyen faktörlerdir. Hanehalkı sayısını etkileyen en önemli demografik faktörler nüfüs ve nüfusun yaş dağılımıdır.
  5. Evlenme ve Boşanma Oranları : Hanehalkı sayısını etkileyen en önemli sosyal faktörler evlenme ve boşanma oranlarıdır.Evlenen çiftler ayrı bir konuta taşınacakları için yeni bir hane halkı oluştururlar. Bu hane halkının artması anlamına gelir.Evlenme oranları birçok ekonomik faktörden etkilenir. Bunların başında konut fiyatları gelir.Evlilik kararının verilmesinde veya geciktirilmesinde konut fiyatları ve kiraları önemli rol oynar.Boşanmalarda hane halkını artırır.Boşanan bireylerin tekrar aileleri yerine tek başlarına yaşamayı tercih ettikleri için boşanmalarda hane halkını arttırır.
  6. Konut Fiyatları ile ilgili beklentiler: Hanehalkı gelecekte konut fiyatlarının artmasını bekliyor ise satın almayı planladıkları konutu hemen almayı isteyeceklerdir.Bunun sebebi hem fiyat artışından korunmak hemde fiyat artışından kâr elde etme isteğidir.Bu beklentilerden doğan konut talep artışına spekülatif talep adı verilir.Konut fiyatlarının düşeceği beklentisinde ise konut talebi azalacaktır. 

Yorumlar

Latest Posts

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere,  Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır. Merkezi İş Alanı (MİA) , sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır : "İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir." Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yükse

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim almış,

Kaç Çeşit Emlak Türü Vardır? Neye Göre Ayrılır?

Gayrimenkul sektöründe emlak çeşitleri beş başlık altında toplanmaktadır. Bu sınıflandırma yapılırken tüketici beklentileri, gayrimenkülün özellikleri, yatırım fırsatları, yasal zorunluluklar ve diğer etmenler dikkate alınmaktadır. Şu şekilde sınıflanırlar :  Konutlar Ticari Amaçlı Emlaklar Endüstriyel Amaçlı Emlaklar Tarıma Yönelik Emlaklar Özel Amaç Teşkil Eden Emlaklar 1) Konutlar Özel kullanıma hitap eden temel barınma ihtiyacı için yapılmış her türlü emlağı kapsar.Kiralama, satma ve devredilme özellikleri de bulunan konutlar pazar payı önemli olan ve sektöre hızlanma kazandıran ürün şeklidir. 2) Ticari Amaçlı Emlaklar Ticari amaçlara yönelik alım satımı kiralaması yapılan emlak türleridir.Özellikle emlağın yatırım özelliği ve değeri ön plandadır.Ticari amaçlı emlaklar için bu özellik önem arz etmektedir.Bu açıdan bakıldığında konutta ticari amaçlı olabilmektedir. Değiş tokuş işlemlerinin olduğu durumlar da ticari amaçlı emlaklar sınıfına girer. 3) En