Ana içeriğe atla

Apartman ve Sitelerde Bahçe Kullanımı Nasıl Olmalı?

Bahçe kullanımı konusunda uyumlu apartman komşularınız varsa kullanım bakımından(genelde arsa payları oranında) zaman ve yer itibariyle anlaşabilirsiniz. Ancak apartman malikleriyle uyum içerisinde aldığınız bu kararlar sadece bahçe kullanımı, kömürlük, garaj, teras, varsa çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanlarını kapsarken, hiçbir anlaşma oybirliğiyle bile olsa apartman girişi ve asansörü kapsayamaz. Zira bu yönde yapılan anlaşma hukukun genel kaidelerine aykırı nitelik taşır ve geçerli olamaz.

Kat Mülkiyeti Kanunun Yükümlülükleri  


Bahçeyi ve diğer ortak alanları her kim kullanırsa kullansın, komşuluk ilişkisinin özel niteliği gereği Kat Mülkiyeti Kanun'un kat malikleri için koyduğu yükümlülüklere ve sorumluluklara tabidir. Bu sorumluluk ve yükümlülüklerin amacı barış ve huzur içinde yaşamanın sağlanmasıdır.
Örneğin; hiçbir malik, diğer  kat maliklerini rahatsız etmemeli, onların haklarına tecavüz etmemeli ve yönetim planı hükümlerine uymalıdır. Bu yükümlülüğe bağımsız bölümlerdeki kiracılar, oturma hakkı sahipleri  ve bu bölümden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlar da tabidir. Burada dikkat edilecek husus ise; aykırı davranışlar halinde kat malikinin oturma sahibi veya kiracı ile birlikte bu fiilerden sorum olacağıdır. Yani kiracı seçerken dikkatli olmanızda fayda var. Zira onun bu konudaki aykırı davranışlarından sadece kiracınız değil mülk sahibi olarak sizde sorumlu sayılıyorsunuz. Hatta giderler ve sigorta primleri konusunda birlikte sorumluluğun da bir tık ötesine geçip kat maliki asıl borçlu kabul edilmiştir.

Yönetim Planın Önemi

Ortak yerlerin kullanımı ile ilgili hükümlerin konulabildiği yönetim planları uygulamada çok büyük önem arz eder. Peki bu yönetim planı nedir? Yönetim Planı; ana taşınmazın yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücret ve yönetime ilişkin hususları düzenleyen belgedir. düzenleyen belgedir. Şüphesiz ki yönetim planı bütün kat maliklerini bağlar. Yönetim planı kat maliklerince oybirliği ile yapılır. Tüm kat maliklerince imzalanarak, tapu memurluğuna verilir.

Yönetim Planın Değiştirilmesi


Yönetim Planın değiştirilmesi ise beşte dört (4/5) oy çokluğu yeterlidir.
Kısaca bahçe aşığı olan apartman sakini için, yönetim planı kurulurken tüm maliklerin oyuyla, hali hazırda  kurulmuş bir yönetim planı varsa kat maliklerinin beşte dördünün oyuyla bahçenin kullanımının kendisine verilmesini sağlayabilir.

Bu konu ile ilk yazımı  buradan  okuyabilirsiniz


Yorumlar

Latest Posts

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere,  Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır. Merkezi İş Alanı (MİA) , sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır : "İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir." Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yükse

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim almış,

Konut Çeşitleri Nelerdir? Konut Türlerinin Özellikleri Nelerdir?

Konut, barınma eylemini rahatlıkla sürdürebileceği yaşam ortamını sağlayan mekanlardır. Konut insanların barınma ihtiyaçını karşıladığı gibi güvenlik, rahatlık gibi duyguları korur. Kişileri için inandığı koruması gerekli değerleri ifade eder. Konut aileyi simgeler. Konut aileler için temel gereksinim olan barınak iken toplum için sosyal ekonomik ve mekansal içeriği olan bir olgudur. Konutun İşlevi Nasıl Olmalı? Konut Türleri ve Özellikleri Nelerdir? Konutun barındırdığı işlevler konut özelinde incelenmelidir. Konut bireylerin gereksinimlarini cevap verecek ölçekte ise barınmanın gerektirdiği ana mekanları (yaşama, yatak odası, banyo, wc, balkon-teras) içerir. bu mekanlar arasındaki ilişkiler konut kullanıcılarının istekleri doğrultusunda belirlenir. Konut Türleri Nelerdir? Apartman Az katlı Evler Bahçeli Evler: Bir bahçe içinde inşa edilmiş tek aile evleridir İkiz Evler: Yan duvarlardan birini komşu bina ile paylaşırlar.  Avlulu Evler: Yapını ortasında, üstü açık olan yada duvarlarla