Ana içeriğe atla

Yuzbasi ibrahim hakki kimdir? Caddesi Nerededir? İsmi nereden gelmektedir?







 Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi, büyükşehir belediye başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde, İzmir büyükşehir belediyesi tarafından yapılmıştır. Yapımı 24 milyon liraya mal olan cadde 3 geliş 3 gidiş toplam 6 şeritli olarak yapılmıştır. 2009 yılında başlanan proje etap etap kamulaştırma yapılarak 2014 yılında tamamlanmıştır.

Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi Kaç Km? Hangi İlçelerden Geçmektedir?

İzmir’in Bornova ve Bayraklı ilçelerinden içinden geçen cadde toplam 5.5 km’dir. Bornova Manisa kavşağından başlayan cadde Bayraklı Smyrna Meydanına kadar devam etmektedir. Bornova’nın erzene, ergene, kazımdirik mahallelerinden geçmektedir. Bayraklı’da ise manavkuyu, adalet, tepekule mahallerinden geçmektedir. Bornova kızılay/ ergene mahallesinde bulunan Aşık Veysel Parkı’na da Yüzbaşı İbrahim hakkı caddesi üzerinden ulaşılmaktadır.  Bornova kazımdirik 202 sokak ile yüzbaşı İbrahim hakkı caddesi kesişiminde Karşıyaka aydın otoyol kavşağı bulunmaktadır. Batı tarafı Karşıyaka, çiğli menemen, Aliağa tarafına giderken, doğu tarafı ise Buca, Gaziemir, Torbalı, Selçuk, Aydın tarafına gitmektedir. 

Hangi Eshot otobüs hatları geçmektedir?

Yüzbaşı İbrahim Hakkı caddesinden geçen otobüs hatları, 338 Salhane - Bornova metro, 498 Bornova metro - halkapınar nolu eshot otobüsleri geçmektedir. Karşıyaka minibüs dolmuşları Yüzbaşı ibrahim hakkı Caddesinden geçmektedir. İleri ki dönemlerde ise Yüzbaşı İbrahim Hakkı caddesine tramvay hattı gelecek. Manisa kavşağından başlayan tramvay hattı Salhane izban durağında bitecek.

Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesinin İsmi Nereden Gelmektedir? Kimdir?

Caddenin ismi 1922 yılında Bornova ve İzmir’ giren ilk atlı birliğin komutanıdır. 1892 yılında Bursa’da doğan İbrahim Hakkı, Bursalı Mustafa Ağa’nın ortanca oğludur. Askerliğini Kafkas cephesinde, Balkanlar’da ve Yemen’de yapmıştır. İstiklal Savaşı yıllarında 9 Eylül 1922 Sabahında Bornova’ya giren İlk birlik olan 14. Süvari Alayının 1. Bölük komutanı olarak tarihe geçmiştir.

İstiklal savaşı yıllarında hizmetlerinden dolayı albaylığa terfi ettirilmiştir. Ordunun en genç albay ünvanını almıştır. İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın taltif edilerek kendisine ERGİNAKIN soyadı verilmiştir. 1954 yılı Temmuz ayında Bursa’da vefat etmiştir.

Yüzbaşı İbrahim Hakkı Erginakın Bornova'ya giriş yaptıktan sonra Bornovalılara şöyle seslenmiştir:

Muhterem Bornovalılar;

Biz Zafere hak kazandık. Damarlarında hürriyet ve istiklal ateşi dolaşanların zafer peşinden gelir. Zafer zekanındır. Zafer kahramanlarındır. Korkakların hakkı mağlubiyettir. Ölüm, ölümden kaçanlara musallat olur. Biz büyük başkumandan ulu gazimizin  bize vermiş olduğu hedefe varmak için dörtnala zafere koştuk. Karşınızda zafer neşesi ile dalgalanan bu şanlı bayrağımızı göğsünüz kabara kabara alkışlayın. Alkış, zafere hak kazanan insanların hakkıdır. Bu bayrak altında ciğerlerinizi hür bir milletin evladı gibi iftiharla şişiriniz. Bu toprakları alırken kanını ve canını bu yurdun kurtuluşu ve bu milletin istiklali uğrunda feda eden aziz şehitlerimizi unutmayınız.

Kurtuluşunuz aziz ve mukaddes olsun Aziz Bornovalılar

9 Eylül 1922 Bornova meydanı (Cahit Sıtkı Gürler Bu Vatan Bizimdir)












Hikmet Kanat Kimdir?


Ev Alımında Dikkat Edilecek Hususlar


Ev Satarken Nelere Dikkat Edilmeli


Gayrimenkul Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?

Bornova Bayraklı'da ki En iyi Emlakçı Nasıl Bulunur?

Bayraklı ve Bornova'da ki İnşaat Projeleri Neler? Yatırımlık Daireler Hangi Bölgede?

İzmir'in Geleceğinde Yerinizi Alın

Arsa Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?



Yorumlar

Latest Posts

Merkezi İş Alanı Ne Demek? Mia'nın Açılımı Nedir? Mia Özellikleri Neler?

Mia'nın Açılımı Büyük kentlerde, kent merkezlerinde ticaret yoğunluğunun olduğu bölgelere,  Merkezi İş Alanı kısaca Mia denilmektedir. Bu bölgelerde genellikle plazalar, ofisler, rezidanslar gibi yapılar yer alır. Kent merkezinde yer alan Merkezi İş Alanları, ulaşım açısından da kolay ve merkezi bir konumdadır. Merkezi İş Alanı (MİA) , sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu alanın tanımı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre düzenlenmiştir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde Merkezi İş Alanı şöyle tanımlanmıştır : "İmar planlarında yönetim, sosyokültürel ve ticari amaçlı yapılar için ayrılmış bölgedir. Bu bölgede büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, yönetimle ilgili tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri ve benzeri yapılar yapılabilir." Merkezi İş Alanlarında genel olarak yapılaşma fazladır. Bu alan aynı zamanda kentteki en yükse

Binaları Hasar Gören Depremzedelerin Merak Ettikleri Sık Sorulan Sorular

 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Muhtemel Soru Ve Cevaplar 7269 sayılı olarak geçen kanunun tam adı " Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" olarak geçer. Bir başka değişle Afet (Deprem) kanunuda denilebilir. Bu kanuna göre yapılan hasar tespit çalışlarında en sık karşılaşılan soru ve cevaplar şöyledir: 1) Hasar tespit çalışmaları hangi kurum koordinesinde yapılmaktadır? Hasar tespit çalışmaları AFAD adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı/İl Müdürlüğü bu çalışmalarda Belediyeler, Karayolları, DSİ gibi kurumlardan da teknik personel desteği almaktadır.   2) Hasar tespit çalışmaları ne amaçla yapılmaktadır? Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.   3) Binaların hasar durumları nasıl belirlenmektedir? Bu konuda eğitim almış,

Konut Çeşitleri Nelerdir? Konut Türlerinin Özellikleri Nelerdir?

Konut, barınma eylemini rahatlıkla sürdürebileceği yaşam ortamını sağlayan mekanlardır. Konut insanların barınma ihtiyaçını karşıladığı gibi güvenlik, rahatlık gibi duyguları korur. Kişileri için inandığı koruması gerekli değerleri ifade eder. Konut aileyi simgeler. Konut aileler için temel gereksinim olan barınak iken toplum için sosyal ekonomik ve mekansal içeriği olan bir olgudur. Konutun İşlevi Nasıl Olmalı? Konut Türleri ve Özellikleri Nelerdir? Konutun barındırdığı işlevler konut özelinde incelenmelidir. Konut bireylerin gereksinimlarini cevap verecek ölçekte ise barınmanın gerektirdiği ana mekanları (yaşama, yatak odası, banyo, wc, balkon-teras) içerir. bu mekanlar arasındaki ilişkiler konut kullanıcılarının istekleri doğrultusunda belirlenir. Konut Türleri Nelerdir? Apartman Az katlı Evler Bahçeli Evler: Bir bahçe içinde inşa edilmiş tek aile evleridir İkiz Evler: Yan duvarlardan birini komşu bina ile paylaşırlar.  Avlulu Evler: Yapını ortasında, üstü açık olan yada duvarlarla